Családi házak

Családi házak

Tervezés éve: 2021
Tervező: Bianki Dániel
Állapot: Megvalósulás alatt

Bruttó szintterület: 278 m2

Bükkszentkeresztre terveztünk családi házat egy kedves barátom és családja számára.
A telek jelentős lejtéssel rendelkezik, de szép a környező dombokra való rálátás.
Az épület tervezésekor fontos szempont volt a költséghatékonyság mellett a tájba illesztés is.
A házat szinteltolásos elrendezéssel terepre illesztettük. Emiatt a várható földmunka költsége kevesebb lesz, mint bevágás, vagy feltöltés esetén.
Az egyszerű és keskeny épülettömeg téráthidaló szerkezetei nem igényelnek vastag keresztmetszetű tartókat, ezzel szintén költséget lehet megtakarítani.
A tető nyári hőterhelésének csökkentése miatt halvány szürke színű cserépfedést választottunk, a megszokott piros, vagy a ma divatos antracit szürke helyett.
Az épület hővisszanyerős szellőzéssel megfelel a jelen energetikai előírásoknak és az előírt 25%-os megújuló energia hasznosításnak való megfelelést is teljesíti a tetőre telepített napelemekkel.

Tervezés éve: 2021
Tervező: Bianki Dániel
Állapot: Megvalósulás alatt

Bruttó szintterület: 385 m2


Egy évek óta üresen álló lakóépület átalakítására kaptunk megbízást. Sajátossága a projektnek, hogy a 4 szintes épületben – pince, földszint, emelet, tetőtér - utólag szükséges belső, központi lépcsőházat kialakítani, ugyanis az emeleti szintekre vezető lépcsők más-más helyre kerültek. Meglepő, hogy az épület a legnaposabb déli oldalára egyáltalán nem helyeztek el ablakokat, az északi oldalra viszont több főbb helyiséget is tájoltak, emiatt kedvezőtlen fényviszonyok jellemzőek a belső terekre.
Az átalakítás során a belső helyiség kapcsolatok átalakulnak és nagy méretű üvegfelületek kerülnek a minden főbb helyiségre, ezért minden napszakban kellő természetes megvilágítással fognak rendelkezni a belső terek.
Természetesen a nyári túlzott felmelegedés ellen védekezni szükséges, ezért az utólagos hőszigetelésen túlmenően külső lamellás árnyékoló készül minden erkélyajtó és ablak előtt, ill. a nyugati tájolású terasz kerti árnyékoló szerkezettel készül, mozgatható lamellákkal és oldalra eltolható zsalutáblákkal.
Az épületben hővisszanyerős szellőző rendszer készül, a fűtés hagyományos módon, gázkazánnal lesz megoldva.

Tervezés éve: 2011
Tervező: Bianki Dániel

Megújuló energiát hasznosító család ház pályázati terve.
Az épület méretét és funkcionális kapcsolatait tekintve négy tagú család számára készült igényeknek feleltethető meg.
Az épület fogadószintjén helyeztem el az privát zónát, azaz a háló helyiségeket, a telek lejtését kihasználva ezek alatti szinten pedig a közösségi tereket, így a konyha-étkező nappali közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik.

Az épület sajátossága a tetőfelületeken végig futó hossz és keresztirányú szelek hasznosítása céljából a fedélszékben elrejtett szélgenerátor. Ezen generátor a tetőgerincen elhelyezett kétoldali légbeömlőkön és a kontytető két rövidebb oldalán elhelyezett szellőzőn keresztül bejutó szelet hasznosítja, valamint energiatermelésen kívül a tetőtér hűtését is szolgálja.
Az épület energialeadásának csökkentése céljából a fedélszék klasszikus nádfedést kapott, mely növeli az épület hőszigetelő képességét és egyben utalás a magyar népi építészetben alkalmazott természetes anyaghasználatra. Szintén a történelmi építészetben használt oromfalas kontytetős épületformát alakítottam át a kortárs építészetnek megfelelően.

 

népi építészeti füstlyukas tetőforma
népi építészeti füstlyukas tetőforma
a történelmi tetőforma újra értelmezése  a füstlyuk mögött a hosszanti szélturbina helyezkedik el
a történelmi tetőforma újra értelmezése  a füstlyuk mögött a hosszanti szélturbina helyezkedik el

Tervezés éve: 2020
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Megvalósulás alatt

Bruttó alapterület: 215 m2

Erdő szélén, domboldalba tervezett családiház. A terepviszonyok és az elhelyezkedés teszi különlegessé az épületet, messziről rálátni majd és nincs a közelében szomszédos épület. Olyan családnak épül, akik szeretik a természet közelségét. Az épület megjelenése klasszikus vidéki építészet karakterét ötvözi a mai kortárs modern építészeti jegyekkel (anyaghasználat, nyílászáró-, tető arányok). Belső elrendezése két részre oszlik: a család közösségi terei és az elkülönített belső lakózónákra.

Tervezés éve: 2020
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Megvalósulás alatt

Bruttó alapterület: 404 m2

A település szélén, a kezdődő Bükk hegység közvetlen szomszédságában elhelyezkedő telekre tervezett családi ház. Sokadik terv egyazon telekre, de végül ez tükrözi leginkább a megbízó ízlésvilágát, egy konszenzus eredménye, melyben a rusztikus erdei építészeti karakter és a mai modern minimalista építészeti stílus találkozik. A belső kialakítás teljesen az ügyfél igényeihez alkalmazkodik, de szakmailag megtartva a közösségi terek és a belső lakóterek közti elkülönülést.

Tervezés éve: 2018
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Megvalósulás alatt

Orvos házaspár családi házuk megtervezésével kapcsolatban keresett meg.

Lejtős terepre illesztett 3 szintes épület, ~ 300 m2 hasznos alapterülettel, szerkezete a régióban különlegesnek számít, Wyw blokk polisztirolhab beton technológiából készül, rendkívül gyorsan építhető és ára kedvezőbb a hagyományos építési technológiáktól.
A szerkezet (tégla, falváz, födém, padló) nagyon jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. Az épület gépészete megújuló energiahasznosítással fog rendelkezni, hőszivattyús technológiával működő hűtéssel-fűtéssel, központi hő visszanyerős szellőzéssel, elektromos energia ellátása a tetőn elhelyezett napelemeken keresztül valósul meg.

Tervezés éve: 2016
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Nem valósult meg

Tervezés éve: 2016
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Megvalósulás alatt

Fiatal értelmiségi házaspár családi házuk megtervezésével kapcsolatban keresett meg.

A telek Miskolci Egyetemváros környezetében található.

A Hejő pataktól pár méterre épül a földszint plusz tetőtér beépítéses magastetős épület, ~146 m2 hasznos alapterülettel, szerkezete a régióban különlegesnek számít, Wyw blokk Löglen szerkezetből.
Az épület építészeti környezete sokszínű, közvetlen szomszédságában mediterrán megjelenésű épületek, előtte a 90-es években divatos alpesi stílusú családiház, mögötte a patak túloldalán több szintes nyeregtetős társasház övezi. Ez utóbbi képvisel megjelenésével olyan maradandó értéket, melyhez alkalmazkodik a tervezett épület megjelenése modern építészeti elemekkel díszítve.

Copyright © 2022 | BDdesign - Minden jog fenntartva - Az oldalt készítette: RENDY By Uitemplates