Gyakran ismételt kérdések

Miért kerül ennyibe a szolgáltatás díja, amikor más építészek ennek a töredékéért is elvállalják a tervezési feladatot?

Miért kerül ennyibe a szolgáltatás díja, amikor más építészek ennek a töredékéért is elvállalják a tervezési feladatot?

Példának okáért vegyünk egy burkoló szakmunkás mestert, aki már több mint 10.000 Ft/m2 áron dolgozik. Mi történik, hogyha elrontja a munkát? Szerencsésebb esetben megbízóként Ön elbukta az anyag és munkadíját, rosszabb esetben lehet bontania is kell, tehát a bontás és újraépítés díját is kétszer fogja kifizetni, melynek mértéke négyzetméterenként cca. 25-50.000 Ft. Egy lakóépület építése mai áron cca. 5-600 ezer forintba kerül négyzetméterenként. Reális-e vajon, hogy egy szakmunkás dolgozó munkája többet ér, mint egy építészé, akinek a döntései az egész beruházás költségeire hatással lesznek?
Mi történik, hogyha az építész hibázik? Ha például olyan házat tervez, amit nem lehet berendezni vagy, ha kihasználatlan tereket eredményez a tervezési képessége, vagy a belső terek és funkciókapcsolatok lakhatatlan házat eredményeznek? Csupán 2-3 m2 elrontott, vagy felesleges tér szerkezeti költsége már nagyobb veszteséget okoz Önnek, mint a tervezési díj mértéke. Másképpen mondva, hogyha az építész szükséges és elégséges mértékben tervezi meg az Ön házát, akkor milliókat spórolhat Önnek, bőven kitermelve a neki fizetett tervezési díjat, tehát az építészeti/generál tervezésre inkább úgy érdemes gondolni, mint egy jó befektetésre, ami a végén megtérül. Főépítészként a hatósági oldalról számos tervvel találkoztam, sok olcsó kategóriás tervezőre jellemző, hogy bútorozási tervek nélkül adja ki az alaprajzokat. Ezzel az lehet a probléma, hogy általában csak a legvégén derül ki, hogy nem lehet berendezni a házat. Úgy is lehet hibázni, hogyha a tervezéskor nem figyel a tájolásra, ill. a fényekre, a megfelelő természetes bevilágításra, vagy éppen az árnyékolásra. Közhelynek számít, de valóban igaz, hogy a fény mennyire meghatározza életünket és kedvünket elég, ha csak arra gondolunk, hogy mennyire nyomasztók tudnak lenni azon őszi téli időszakok, amikor a felhős időjárás miatt napokig, hetekig nem látjuk a napot. Ugyanez igaz egy olyan szobára, amelyik nem rendelkezik kellő természetes megvilágítással, vagy éppenséggel északra lett tájolva és az ablakain soha nem fog besütni a nap. Műteremnek még ideális lehet, de lakóházban ritkán van szükség ilyen helyiségre.
Akkor is el lehet rontani egy épületet, hogyha a funkció és a megjelenés is a kellő minőségben megfogalmazásra került a terveken, de a szerkezeti részleteket nem dolgozza ki a tervező mondván, hogy majd oldja meg a kivitelező. A jogszabályban előírt kötelező tervi tartalom, amit az Egyszerű Bejelentéshez mellékelni szükséges sok esetben nem elegendő egy épület precíz megvalósításához, ezt a célt lenne hivatott szolgálni a kiviteli tervdokumentáció, ahol konszignációs tervek és részlettervek segítik a kivitelezés résztvevőinek a megvalósítást, akár csavarok szintjére lebontva a terv részletességét. Sajnos általánosságban elmondható, hogy a megrendelők nagy része nem tudja mit jelent a kiviteli terv, csak annyit értenek belőle, hogy drága, ezért inkább meg sem rendelik, de erről majd később.
Egy olcsó tervezőnek nem lesz ideje részletesen átgondolni a terveket, nem fogja képviselni az ügyfele érdekeit, mert ő az olcsóságát a sok megrendeléssel kompenzálja, begyűjt 20-50 munkát rövid idő alatt, igazából egyik munka sem érdekli igazán mert csak szimpla feladatnak tekinti, de még ha érdekelné sem lenne rá ideje. Az alacsony tervezési díjakból nem lehet megfizetni a tervezéshez szükséges számítástechnikai eszközöket, szoftvereket, biztosítást és egyéb költségeket, vagy akár az olyan munkaerőt, aki ezeket tudja kezelni. Az ilyen tervezőt onnan lehet felismerni, hogy a megbízás után szinte sohasem veszi fel a telefont. Felteszem a kérdést vajon jól járna-e vele, hogyha a folyamatosan dráguló árak idején hónapokat várjon, anélkül, hogy az Ön háza tervezése előre haladna, vagy ha nagy nehezen eljut odáig, hogy megépül nem lesz öröme benne, marad a bosszúság, mert nem olyat szeretett volna kapni, mint ami lett belőle. A bajt az is tetézheti, hogyha olcsó tervező után olcsó, és/vagy nem kellően felkészült kivitelezőt választ. A rossz minőség emléke sokkal tovább él, mint az alacsony ár miatt érzett röpke öröm! Biztosan megéri-e ezek után egy olcsó tervezési szolgáltatást választani? Remélem tudtam segíteni a kérdés megválaszolásában.
Amennyiben engem választ nálam kitüntetett figyelmet kap az ügyfél. Magam készítem a terveket a legelső skiccektől a látványterveken keresztül a részletterveken át a költségvetésig. Folyamatosan figyelek a megrendelőim igényeire szem előtt tartva a megvalósíthatóságot és költséghatékonyságot egyaránt. A minőséget fontosabbnak tartom a mennyiségnél, ezért nem is vállalok havonta két megbízásnál többet. Ha alacsonyabb áron kínálnám az Ön álmainak megfogalmazását nem lenne elég időm, hogy Ön legyen a középpontban.
Hogyan történik az együttműködés?
Mit jelent az egyszerű bejelentési dokumentáció?
Mit jelent az építési engedélyezési tervdokumentáció?
Mit jelent a generáltervezés? Miért érdemes generáltervezőt megbízni?
Mit jelent a kiviteli terv, miért érdemes megrendelni?
Miért nem ingyenes a helyszíni kiszállás, és az előzetes tanácsadás díja?
Miért érdemes valósághű látványtervet készíttetni a tervezés folyamán?
Copyright © 2024 | BDdesign - Minden jog fenntartva - Az oldalt készítette: RENDY By Uitemplates

Cím: 3525, Miskolc, Árok utca 5.
Telefon: +36 30 / 237 - 6990
E-mail: info@bddesign.hu
Időpont egyeztetés telefonon: Hétfő - Péntek 9-17 óráig

Cím: 8624 Balatonszárszó, József Attila utca 48.
Telefon: +36 30 / 237 - 6990
E-mail: info@bddesign.hu
Időpont egyeztetés telefonon: Hétfő - Péntek 9-17 óráig