Családi ház tervezés

Családi ház tervezés

Tervezés éve 2022.

Nettó hasznos alapterület 110 m2

Kivitelezés alatt

Zártsorú beépítésű, volt kolónia épület átalakítása és bővítése, Miskolc Martinkertváros

Tervezés ideje 2022
Nettó hasznos alapterület: 160 m2

Kivitelezés alattt..

Meglévő épület átalakítása és bővítése
Nettó hasznos alapterület:236 m2

Kivitelezés előtt..

Tervezés éve 2023
Nettó hasznos alapterület: 236 m2.

 

Kivitelezés előtt..

tervezés éve 2016
beépített bruttó alapterület: 254 m2


Erdőszéli domboldalba megálmodott családi házunk vázlatterve. - Itt fontos lenne, hogy az alaprajzok és a metszet is megjelenjen, hogy megtörjük a rendet, azaz hogy ne csak mindig fotó és látványterv posztok legyenek.
Nagy méretű, közös baráti és családi összejövetelekre alkalmas családi házunk, külön épületben elhelyezett vendég lakosztállyal és kerti konyhával, több állásos gépkocsi garázzsal.
Az épület karakterét a fa tönkökből készülő homlokzati textúra és az erős geometrikus tömegformálás jellemzi nagy méretű nyílásokkal.

 

Tervezés éve 2022
Nettó hasznos alapterület: 162 m2.

Az épület egy 20x40 méteres méretű ingatlanon helyezkedik el, nyugati tájolással, keleti oldalon utcai kapcsolattal.
Az épület a telek hossztengelyével párhuzamosan telepített, tömegét és elrendezését tekintve két téglatest egymásra helyezve, 90 fokban elforgatva, aszimmetrikus „T” alaprajzzal. Ennek eredményeként kialakult egy nagyméretű fedett terasz a földszinten, mely elegendő helyet biztosít egy több személyes étkezőnek, nagy méretű kerti kanapénak, 2 db napozó ágynak és egy több személyes jacuzzinak egyaránt. Az épület karakterét ezenkívül egy speciális 3+1 db, egyedi gyártású „V” alakú vasbeton keret adja, melyek az épület déli oldalán megjelenő előtetőt és az emeleten kinyúló tekintélyes méretű épületrészt támasztja alá. Ezeket a szerkezeteket egyedi gyártású falpanelekből készül.
Az épület az utcafronttól indulva garázzsal kezdődik, melyből két közlekedő tér nyílik, az egyik az előszoba része, a másik a háztartási helyiség része. Az épület gyalogos bejárata az oldalsó homlokzaton kapott helyett. A garázstól a bejáraton át a nappali homlokzatáig fedett terasz vezet. Az épület tömegéből adódóan a lépcsőházat úgy helyeztem el, hogy központi helyre kerüljön, körbejárható és egyúttal szeparálhatók a körülötte lévő helyiségek, ( konyha-étkező nappali) emiatt több átmeneti térrel rendelkezik a ház. A földszinten kerültek kialakításra a közösségi élet helyéül szolgáló terek és a mindennapi működést segítő helyiségek. A nappali és a konyha-étkező közvetlen teraszkapcsolattal rendelkezik, a déli homlokzaton elhelyezett 2 db üvegportálon keresztül lehet a fedett teraszra jutni. A lépcsőházi mag hosszanti oldalfala áttört felületű egyedi falpanelekből kerül kialakításra fokozva a térélményt és a fény-árnyék játékot (ábra). Az emeleten a privát zóna található 2 gyerek szobával és fürdőszobával, valamint a szülői háló, gardróbbal külön fürdőszobával kialakítva.
Az épület lapostetős kialakítású extenzív zöldtetővel ellátva, melyre az emeleti folyosóról és a szülői hálóról lehet kijutni. Terasztetőként is használható, de ez esetben korláttal, mellvéddel szükséges ellátni. A ház igény szerint bővíthető hossz és kereszt irányban ezáltal növelhető az alapterület.
Az épület fűtése hőszivattyúval valósulna meg padló és felületfűtési/hűtési lehetőséggel, a gépészeti helyiségben a hővisszanyerős szellőző gép is helyet kapott a melegvíz tároló puffertartály mellett. A legfelső szinten egy cca. 5 kWp napelemes rendszer kerülne kiépítésre megújuló energia hasznosítás céljából.
Az épület fő tartószerkezeti rendszere a LEIER kéregfalat használja fel, mester paneles födémmel, zárófödémként klímafödémmel. A válaszfalak LEIER válaszfal elemek.
A ház homlokzati anyaghasználata 3 részre oszlik a LEIER kéregfal külső hőszigeteléssel ellátott felülete az épület északi homlokzatán jelenik meg, illetve az emeleti szinten. A kéregfalas rendszer belső hőszigeteléssel ellátott látszó beton felülete az épület bejárati sávján jelenik meg. Az emeleti épületrészre a LEIER GRANITE cserépfedés, mint homlokzatburkolat került felhasználásra Carbon színhasználattal, sávos fedési móddal.
Az épület nyílászárói Fa-alu szerkezetűek, a nagyobb méretűek alumínium szerkezetűek 3 rétegű melegperemes üvegezéssel ellátva. Minden nyílászáró elé motoros müködtetésű külső lamellás árnyékoló került.
Az épület előtti kerítés a LEIER tömörfalait használja fel, ezek különálló penge falakként jelennek meg, köztük fém rácsozatú pálcás kerítéssel, melynek lábazata a LEIER ARCHITEKTÚRA száraz falazóval kirakott növény dézsaként készülne. A gyalogkapu és a hulladék tároló felett a mester paneles födémrendszert lehetne alkalmazni tér lefedésként.
A ház közvetlen környezetében LEIER EUROLINE térkőburkolat készül Berlin/Praga szín használattal, peremein kerti szegélykővel rakottan.

 

Tervezés éve: 2021
Tervező: Bianki Dániel
Állapot: Megvalósulás alatt

Bruttó szintterület: 278 m2

Bükkszentkeresztre terveztünk családi házat egy kedves barátom és családja számára.
A telek jelentős lejtéssel rendelkezik, de szép a környező dombokra való rálátás.
Az épület tervezésekor fontos szempont volt a költséghatékonyság mellett a tájba illesztés is.
A házat szinteltolásos elrendezéssel terepre illesztettük. Emiatt a várható földmunka költsége kevesebb lesz, mint bevágás, vagy feltöltés esetén.
Az egyszerű és keskeny épülettömeg téráthidaló szerkezetei nem igényelnek vastag keresztmetszetű tartókat, ezzel szintén költséget lehet megtakarítani.
A tető nyári hőterhelésének csökkentése miatt halvány szürke színű cserépfedést választottunk, a megszokott piros, vagy a ma divatos antracit szürke helyett.
Az épület hővisszanyerős szellőzéssel megfelel a jelen energetikai előírásoknak és az előírt 25%-os megújuló energia hasznosításnak való megfelelést is teljesíti a tetőre telepített napelemekkel.

Tervezés éve: 2021
Tervező: Bianki Dániel
Állapot: Megvalósulás alatt

Bruttó szintterület: 385 m2


Egy évek óta üresen álló lakóépület átalakítására kaptunk megbízást. Sajátossága a projektnek, hogy a 4 szintes épületben – pince, földszint, emelet, tetőtér - utólag szükséges belső, központi lépcsőházat kialakítani, ugyanis az emeleti szintekre vezető lépcsők más-más helyre kerültek. Meglepő, hogy az épület a legnaposabb déli oldalára egyáltalán nem helyeztek el ablakokat, az északi oldalra viszont több főbb helyiséget is tájoltak, emiatt kedvezőtlen fényviszonyok jellemzőek a belső terekre.
Az átalakítás során a belső helyiség kapcsolatok átalakulnak és nagy méretű üvegfelületek kerülnek a minden főbb helyiségre, ezért minden napszakban kellő természetes megvilágítással fognak rendelkezni a belső terek.
Természetesen a nyári túlzott felmelegedés ellen védekezni szükséges, ezért az utólagos hőszigetelésen túlmenően külső lamellás árnyékoló készül minden erkélyajtó és ablak előtt, ill. a nyugati tájolású terasz kerti árnyékoló szerkezettel készül, mozgatható lamellákkal és oldalra eltolható zsalutáblákkal.
Az épületben hővisszanyerős szellőző rendszer készül, a fűtés hagyományos módon, gázkazánnal lesz megoldva.

Tervezés éve: 2011
Tervező: Bianki Dániel

Megújuló energiát hasznosító család ház pályázati terve.
Az épület méretét és funkcionális kapcsolatait tekintve négy tagú család számára készült igényeknek feleltethető meg.
Az épület fogadószintjén helyeztem el az privát zónát, azaz a háló helyiségeket, a telek lejtését kihasználva ezek alatti szinten pedig a közösségi tereket, így a konyha-étkező nappali közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik.

Az épület sajátossága a tetőfelületeken végig futó hossz és keresztirányú szelek hasznosítása céljából a fedélszékben elrejtett szélgenerátor. Ezen generátor a tetőgerincen elhelyezett kétoldali légbeömlőkön és a kontytető két rövidebb oldalán elhelyezett szellőzőn keresztül bejutó szelet hasznosítja, valamint energiatermelésen kívül a tetőtér hűtését is szolgálja.
Az épület energialeadásának csökkentése céljából a fedélszék klasszikus nádfedést kapott, mely növeli az épület hőszigetelő képességét és egyben utalás a magyar népi építészetben alkalmazott természetes anyaghasználatra. Szintén a történelmi építészetben használt oromfalas kontytetős épületformát alakítottam át a kortárs építészetnek megfelelően.

 

népi építészeti füstlyukas tetőforma
népi építészeti füstlyukas tetőforma
a történelmi tetőforma újra értelmezése  a füstlyuk mögött a hosszanti szélturbina helyezkedik el
a történelmi tetőforma újra értelmezése  a füstlyuk mögött a hosszanti szélturbina helyezkedik el

Tervezés éve: 2020
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Megvalósulás alatt

Bruttó alapterület: 215 m2

Erdő szélén, domboldalba tervezett családiház. A terepviszonyok és az elhelyezkedés teszi különlegessé az épületet, messziről rálátni majd és nincs a közelében szomszédos épület. Olyan családnak épül, akik szeretik a természet közelségét. Az épület megjelenése klasszikus vidéki építészet karakterét ötvözi a mai kortárs modern építészeti jegyekkel (anyaghasználat, nyílászáró-, tető arányok). Belső elrendezése két részre oszlik: a család közösségi terei és az elkülönített belső lakózónákra.

Tervezés éve: 2020
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Megvalósulás alatt

Bruttó alapterület: 404 m2

A település szélén, a kezdődő Bükk hegység közvetlen szomszédságában elhelyezkedő telekre tervezett családi ház. Sokadik terv egyazon telekre, de végül ez tükrözi leginkább a megbízó ízlésvilágát, egy konszenzus eredménye, melyben a rusztikus erdei építészeti karakter és a mai modern minimalista építészeti stílus találkozik. A belső kialakítás teljesen az ügyfél igényeihez alkalmazkodik, de szakmailag megtartva a közösségi terek és a belső lakóterek közti elkülönülést.

Tervezés éve: 2018
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Megvalósulás alatt

Orvos házaspár családi házuk megtervezésével kapcsolatban keresett meg.

Lejtős terepre illesztett 3 szintes épület, ~ 300 m2 hasznos alapterülettel, szerkezete a régióban különlegesnek számít, Wyw blokk polisztirolhab beton technológiából készül, rendkívül gyorsan építhető és ára kedvezőbb a hagyományos építési technológiáktól.
A szerkezet (tégla, falváz, födém, padló) nagyon jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. Az épület gépészete megújuló energiahasznosítással fog rendelkezni, hőszivattyús technológiával működő hűtéssel-fűtéssel, központi hő visszanyerős szellőzéssel, elektromos energia ellátása a tetőn elhelyezett napelemeken keresztül valósul meg.

Tervezés éve: 2016
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Nem valósult meg

Tervezés éve: 2016
Tervező: Bianki Dániel DLA
Állapot: Megvalósulás alatt

Fiatal értelmiségi házaspár családi házuk megtervezésével kapcsolatban keresett meg.

A telek Miskolci Egyetemváros környezetében található.

A Hejő pataktól pár méterre épül a földszint plusz tetőtér beépítéses magastetős épület, ~146 m2 hasznos alapterülettel, szerkezete a régióban különlegesnek számít, Wyw blokk Löglen szerkezetből.
Az épület építészeti környezete sokszínű, közvetlen szomszédságában mediterrán megjelenésű épületek, előtte a 90-es években divatos alpesi stílusú családiház, mögötte a patak túloldalán több szintes nyeregtetős társasház övezi. Ez utóbbi képvisel megjelenésével olyan maradandó értéket, melyhez alkalmazkodik a tervezett épület megjelenése modern építészeti elemekkel díszítve.

Copyright © 2023 | BDdesign - Minden jog fenntartva - Az oldalt készítette: RENDY By Uitemplates