Családi ház tervezés - Balaton 2022 | Bianki Dániel DLA - bddesign

Értékelés:
(0 szavazat)

Tervezés éve 2022
Nettó hasznos alapterület: 162 m2.

Az épület egy 20x40 méteres méretű ingatlanon helyezkedik el, nyugati tájolással, keleti oldalon utcai kapcsolattal.
Az épület a telek hossztengelyével párhuzamosan telepített, tömegét és elrendezését tekintve két téglatest egymásra helyezve, 90 fokban elforgatva, aszimmetrikus „T” alaprajzzal. Ennek eredményeként kialakult egy nagyméretű fedett terasz a földszinten, mely elegendő helyet biztosít egy több személyes étkezőnek, nagy méretű kerti kanapénak, 2 db napozó ágynak és egy több személyes jacuzzinak egyaránt. Az épület karakterét ezenkívül egy speciális 3+1 db, egyedi gyártású „V” alakú vasbeton keret adja, melyek az épület déli oldalán megjelenő előtetőt és az emeleten kinyúló tekintélyes méretű épületrészt támasztja alá. Ezeket a szerkezeteket egyedi gyártású falpanelekből készül.
Az épület az utcafronttól indulva garázzsal kezdődik, melyből két közlekedő tér nyílik, az egyik az előszoba része, a másik a háztartási helyiség része. Az épület gyalogos bejárata az oldalsó homlokzaton kapott helyett. A garázstól a bejáraton át a nappali homlokzatáig fedett terasz vezet. Az épület tömegéből adódóan a lépcsőházat úgy helyeztem el, hogy központi helyre kerüljön, körbejárható és egyúttal szeparálhatók a körülötte lévő helyiségek, ( konyha-étkező nappali) emiatt több átmeneti térrel rendelkezik a ház. A földszinten kerültek kialakításra a közösségi élet helyéül szolgáló terek és a mindennapi működést segítő helyiségek. A nappali és a konyha-étkező közvetlen teraszkapcsolattal rendelkezik, a déli homlokzaton elhelyezett 2 db üvegportálon keresztül lehet a fedett teraszra jutni. A lépcsőházi mag hosszanti oldalfala áttört felületű egyedi falpanelekből kerül kialakításra fokozva a térélményt és a fény-árnyék játékot (ábra). Az emeleten a privát zóna található 2 gyerek szobával és fürdőszobával, valamint a szülői háló, gardróbbal külön fürdőszobával kialakítva.
Az épület lapostetős kialakítású extenzív zöldtetővel ellátva, melyre az emeleti folyosóról és a szülői hálóról lehet kijutni. Terasztetőként is használható, de ez esetben korláttal, mellvéddel szükséges ellátni. A ház igény szerint bővíthető hossz és kereszt irányban ezáltal növelhető az alapterület.
Az épület fűtése hőszivattyúval valósulna meg padló és felületfűtési/hűtési lehetőséggel, a gépészeti helyiségben a hővisszanyerős szellőző gép is helyet kapott a melegvíz tároló puffertartály mellett. A legfelső szinten egy cca. 5 kWp napelemes rendszer kerülne kiépítésre megújuló energia hasznosítás céljából.
Az épület fő tartószerkezeti rendszere a LEIER kéregfalat használja fel, mester paneles födémmel, zárófödémként klímafödémmel. A válaszfalak LEIER válaszfal elemek.
A ház homlokzati anyaghasználata 3 részre oszlik a LEIER kéregfal külső hőszigeteléssel ellátott felülete az épület északi homlokzatán jelenik meg, illetve az emeleti szinten. A kéregfalas rendszer belső hőszigeteléssel ellátott látszó beton felülete az épület bejárati sávján jelenik meg. Az emeleti épületrészre a LEIER GRANITE cserépfedés, mint homlokzatburkolat került felhasználásra Carbon színhasználattal, sávos fedési móddal.
Az épület nyílászárói Fa-alu szerkezetűek, a nagyobb méretűek alumínium szerkezetűek 3 rétegű melegperemes üvegezéssel ellátva. Minden nyílászáró elé motoros müködtetésű külső lamellás árnyékoló került.
Az épület előtti kerítés a LEIER tömörfalait használja fel, ezek különálló penge falakként jelennek meg, köztük fém rácsozatú pálcás kerítéssel, melynek lábazata a LEIER ARCHITEKTÚRA száraz falazóval kirakott növény dézsaként készülne. A gyalogkapu és a hulladék tároló felett a mester paneles födémrendszert lehetne alkalmazni tér lefedésként.
A ház közvetlen környezetében LEIER EUROLINE térkőburkolat készül Berlin/Praga szín használattal, peremein kerti szegélykővel rakottan.

 

Copyright © 2024 | BDdesign - Minden jog fenntartva - Az oldalt készítette: RENDY By Uitemplates

Cím: 3525, Miskolc, Árok utca 5.
Telefon: +36 30 / 237 - 6990
E-mail: info@bddesign.hu
Időpont egyeztetés telefonon: Hétfő - Péntek 9-17 óráig

Cím: 8624 Balatonszárszó, József Attila utca 48.
Telefon: +36 30 / 237 - 6990
E-mail: info@bddesign.hu
Időpont egyeztetés telefonon: Hétfő - Péntek 9-17 óráig